Lajme

Fushata e dhurimit të gjakut EULEX - Një veprim i thjeshtë mund të krijojë buzëqeshje

24 shkurt 2020

Mjekësia ka vërtetuar që një pikë gjaku mund të shpëtojë deri në tre jetë. Ky element është një nga forcat shtytëse në promovimin e kulturës së dhurimit të gjakut vullnetar, i cili tani është bërë një traditë në EULEX. Dy herë në vit, në bashkëpunim me Qendrën Kombëtare të Transfuzionit të Gjakut në Kosovë, Njësia Mjekësore e Misionit organizon një fushatë për dhurimin e gjakut.

Dr. Cristina Anghelescu, Shefe e Njësisë Mjekësore të EULEX-it, shpjegon se si ata organizojnë dhurimin e gjakut në klinikën e Misionit për të siguruar një mjedis miqësor për dhuruesit. “Për ekipin mjekësor, dita e fushatës për dhurimin e gjakut është gjithmonë e veçantë. Ne kemi mundësinë për të bashkëvepruar me kolegët tanë nga Qendra Kombëtare e Transfuzionit të Gjakut, të cilët u bënë miqtë tanë gjatë gjithë viteve të bashkëpunimit. Donatorët trajtohen si mysafirë tanë të veçantë. Ne jemi mirënjohës për bujarinë e tyre", thotë Dr. Anghelescu.

Melinda Gjocaj nga Qendra Kombëtare e Transfuzionit të Gjakut, një partner i gjatë i EULEX-it në këtë fushatë të rëndësishme, tha: "Kjo fushatë është bërë shumë unike për shkak të punës dhe bashkëpunimit të madh që kemi pasur ndër vite. Ne në fakt ndihemi si shtëpi këtu. EULEX ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në qendrat tona mjekësore duke dhuruar gjak. Gjithashtu është e shkëlqyeshme të shohësh që numri i donatorëve rritet çdo vit".

Rreth 10 përqind e stafit të EULEX-it janë dhurues aktiv të gjakut. Numri i donatorëve të rinj dhe për herë të parë po rritet ndjeshëm çdo vit.